Πέτρος Ρούσσος: Ειδικός Ορθοδοντικός!
Ορθοδοντικός/Τήνος/Κυκλάδες
+30 22834 00450 | +30 6909528449 info@cycladesortho.gr

Συχνές ερωτήσεις

Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε οποιονδήποτε γιατρό πρέπει να γίνεται πριν εμφανιστούν συμπτώματα και να έχει το χαρακτήρα πρόληψης.Η παλαιότερη αντίληψη ότι πάμε στον ορθοδοντικό μόλις βγούν όλα τα μόνιμα δόντια δεν ισχύει. Για αυτό και πρώτη επίσκεψη προτείνουμε μετά τα 6 έτη. Πολύ σπάνια θα γίνει παρέμβαση σε τοσο μικρή ηλικία. Με την επίσκεψη αυτή θα βεβαιωθούμε πως όλα εξελίσσονται ομαλά και θα κουβεντίασουμε για την διάπλαση του μικρού μας ασθενή. Επίσης θα μιλήσουμε για τη στοματική υγιεινή και θα επιμείνουμε στο πως πρέπει να γίνεται το σωστό βούρτσισμα.

Μετά το πρώτο ραντεβού θα εδραιώσουμε μια παρακολούθηση της εξέλιξης του ασθενούς μας μέχρι να είναι έτοιμος να ξεκινήσει κάποια ορθοδοντική θεραπεία..

Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να πετύχουμε:

• Η διάρκεια των ορθοδοντικών θεραπειών μας να είναι σύντομη. Εφόσον παρακολουθούμε προληπτικά τους ασθενείς μας, έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε την κατάλληλη στιγμή και έτσι να καταφέρουμε το ιδανικότερο αποτέλεσμα στο μικρότερο δυνατό χρόνο

• Να έχουμε ενεργοποιημένους ασθενείς με καλή στοματική υγιεινή και χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα που θα έχουν το χαμόγελο που θα τους προσφέρουμε για πολλά πολλά χρόνια

• Να έχουμε τις πιο απλές θεραπείες για τους ασθενείς μας. Κάποιος που μας επισκέπτεται για πρώτη φορά ενώ έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα του δόντια (π.χ. μετά τα 12) υπάρχει περίπτωση να έχει μια πιο δύσκολη θεραπεία για κάποιο μικρό θέμα το οποίο αφέθηκε σε μικρότερη ηλικία και πλέον έχει οξυνθεί.

Τα σιδεράκια είναι μικρά αντικείμενα που τοποθετούνται πάνω στα δόντια. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη θέση πάνω στην επιφάνεια του δοντιού για να το μεταφέρουν στην ιδανική του θέση. Καθένα από αυτά είναι κολλημένα πάνω σε κάθε δόντι που θέλουμε να μετακινήσουμε και ενώνονται μεταξύ τους με ένα ορθοδοντικό σύρμα. Το σύρμα μεταφέρει την πληροφορία για τη μετακίνηση του κάθε δοντιού σύμφωνα με την εντολή που του εφαρμόζει ο ορθοδοντικός. Σε κάθε ραντεβού θα ενεργοποιήσουμε ή θα αλλάξουμε το ορθοδοντικό σύρμα και με αυτό τον τρόπο μεταφέρουμε νέες εντολές μετακίνησης στα δόντια.

Για να συνδέσουμε το σύρμα με τα σιδεράκια χρησιμοποιούμε ειδικά ορθοδοντικά λαστιχάκια. Αυτά μπορούν να προσομοιάζουν το χρώμα από το σιδεράκι για πιο διακριτικό αποτέλεσμα ή να έχουν διάφορα χρώματα για ευφάνταστους συνδυασμούς. Εάν καποιος ασθενής έχει επιλέξει διάφανα – κεραμικά σιδεράκια για τη θεραπεία του, αντίστοιχα χρησιμοποιούμε διάφανα ορθοδοντικά λαστιχάκια..
Με μια φράση μάλλον πιο πολύ πονάει το να σκέφτεται κάποιος πως θα βάλει σιδεράκια παρά το να τα βάλει πραγματικά (ειδικά αν έχει αδέρφια ή φίλους που θέλουν να τον πειράξουν). Πέρα από τα αστεία όμως, μάλλον εδώ δεν υπάρχει σταθερή απάντηση. Ο πόνος που βιώνουν δυο διαφορετικοί άνθρωποι για το ίδιο ερέθισμα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός. Γενικά όμως είναι αποδεκτό πως η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι επώδυνη.

Από την πλευρά μας προσέχουμε να γίνεται χρήση ήπιων δυνάμεων που δεν τραυματίζουν τα δόντια. Έτσι είναι και πολύ πιο ανεκτές από τους ασθενείς μας. Αν όμως υπάρξει ενόχληση κατά τη δίαρκεια της θεραπείας αυτή θα είναι συνήθως κατά τις πρώτες μέρες που θα έχουμε ξεκινήσει. Αυτό συμβαίνει μέχρι να προσαρμοστούν οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια στη διαδικασία της μετακίνησης. Συνήθως ο πόνος είναι πολύ ανεκτός και υποχωρεί με ήπια αναλγητικά. Επίσης συμβουλεύουμε τους καινούργιους μας ασθενείς να φάνε πιο μαλακές τροφές εκείνες τις πρώτες μέρες για να μειώσουν την πίεση που δέχονται τα δόντια τους. .
Όταν κάποιος φοράει σιδεράκια η αλήθεια είναι πως πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός με το φαγητό που τρώει. Τόσο για το τι θα διαλέξει να φάει όσο και για τον τρόπο που θα το φάει. Π.χ. μπορούμε να φάμε κατι σχετικά σκληρό όπως ένα μήλο αλλά δεν θα το δαγκώσουμε με τα μπροστινα μας δόντια χωρίς να το κόψουμε. Κάνοντας το όμως πιο μικρά κομμάτια μπορούμε να το απολαύσουμε κανονικά. Γενικά όμως αποφεύγουμε τις σκληρές τροφές ή τις τροφές που κολλάνε και μπορούν να τραβήξουν και να βγάλουν ένα σιδεράκι (π.χ. τσίχλες).